מרתון בפחות משעתיים

ב

העיתונאי אד סיזר כתב ספר מרתק על רצי העילית של סצנת המרתון העולמית. הוא מתמקד בעיקר ברצים הקנייתים המפורסמים ומנסה לענות על השאלה: למה דווקא הם? מדוע דווקא רצים קנייתים (ואתיופים) מגיעים לפסגת הספורט הזה, והאם זה קשור לנתונים גנטיים מולדים, לתנאי החיים שבהם גדלו הרצים הללו או לעובדה שהם יצרו לעצמם תכניות אימונים מיוחדות.

הספר עשוי לעניין גם אנשים שאינם רצים בעצמם. כמו נולדנו לרוץ של כריסטופר מקדוגל שהפך לרב מכר מיד עם צאתו לאור וקיבל מאז מעמד של ספר קלאסי ממש, גם הספר הזה מצליח להתעלות מעל לחוויה האישית של מוטיבציה לריצה. אולי בגלל העובדה ששניהם עיתונאים, היתרון הבולט של שני הסופרים הללו הוא בכך שהם יודעים לזהות סיפור טוב. 

אם מקדוגל בחר להתמקד בדמותו של קבאיו בלנקו ודרכה חשף בפני הקוראים את עולמם של שבט הטראומרה ממקסיקו, כאן בוחר סיזר להתמקד בדמותו של ג'ופרי מוטאי הקנייתי. באמצעותו אנחנו נחשפים לסיפורם של הרצים הקנייתים שרובם גדלו במשפחות קשות יום, שענף הריצה מהווה עבורם הזדמנות כמעט יחידה להציל את משפחותיהם מחיי עוני. תוך כך הוא מאפשר לנו להציץ אל מאחורי הקלעים של התחרויות הנוצצות: האימונים המפרכים, הפוליטיקה של המרתונים הגדולים בעולם, בעיית הסמים והאלכוהול, הקשרים בין הספונסרים והמאמנים המערביים לספורטאים האפריקאים, מקומן של חברות הנעליים בקלחת הרותחת הזו ועוד.

עוד שאלה מרכזית שעומדת בבסיס הספר היא השאלה עד כמה אפשר עוד למתוח את גבולות היכולת האנושית בדרך לשיפור שיאי המהירות של המרוצים השונים. בניגוד לריצות מסלול קצרות יותר, ריצת המרתון מושפעת באופן מהותי מגורמים משתנים כגון אופי המסלול – האם מדובר במסלול שטוח או במסלול מרובה עליות וירידות – וממזג האוויר ביום האירוע. במקומות מסוימים הגיעו רצי העילית לזמנים של שעתיים ו-3 דקות עד שעתיים ו-6 דקות לריצת מרתון, והשאלה שחוקרים, פרשנים וספורטאים מתווכחים לגביה היא מתי, ואם בכלל, ניתן יהיה לרדת מזמן של שעתיים.

דרך נחמדה מאוד לקרוא את הספר הזה היא לשלב את הקריאה בו עם צפייה בסרטוני יוטיוב שמתעדים את המרוצים שהוא מתייחס אליהם. פשוט מחפשים את שמות הרצים ואת שם המרתון והשנה המדוברת, ואפשר לצפות ברגעי השיא תוך כדי קריאת התיאור והפרשנות של סיזר. לטובת הקוראים בעברית יש בסוף הספר רשימה של כל האנשים המוזכרים בו ואת צורת כתיבת שמותיהם באנגלית (לא טריוויאלי בכלל כשמדובר בשמות כמו אבבה ביקילה, אליוד קיפצ'וגה, ג'ופרי קיפסנג קמוורור, היילה גבריסלאסי, טסגאי קבדה ועוד).

בקיצור: כתוב היטב, מהנה ומומלץ!

אד סיזר, פחות משעתיים: לרוץ מרתון בזמן שיא, מאנגלית: ענבל שגיב נקדימון, ידיעות ספרים, 2017.

קישור לרכישה מקוונת באתר ידיעות ספרים

קישור לרכישת עותק דיגיטלי באתר עברית

עוד המלצות על ספרי ריצה

אפשר לעקוב אחרי גם פה: די לחינוך | מילים שענת | פייסבוק

***עדכון אוקטובר 2019: אליווד קיפצ'וגה עשה היסטוריה ושבר את מחסום השעתיים!

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s