עונת המרוצים בפתח. אם השתתפתם בעבר במרוץ כלשהו, הרי שבקרוב יתחילו לצוץ בתיבת המייל שלכם הזמנות לאינספור מרוצים שמתקיימים ברחבי הארץ. אז איך תדעו באיזה מרוץ לבחור? ואיך תצילו את עצמכם מעומס גדול מדי?
לפני כחמש שנים, כשרק התחלתי לרוץ, התלהבתי מאוד ממרוצים. נרשמתי לרבים מהם, ומצאתי את עצמי רצה מדי סופשבוע ממרוץ למרוץ, מתוך רצון לא להפסיד. אבל לאט לאט הבנתי, שהריצה הזו לא עושה לי טוב. הייתי זקוקה לדיאטת מרוצים.
בסופו של דבר, הבנתי שגם בנושא המרוצים צריך תכנון מסודר. לא להתלהב באופן ספונטני מכל הזמנה, אלא לשבת בתחילת העונה עם לוח האירועים ולבחור. שהרי בעצם אין מה למהר! אני מתכננת להמשיך לרוץ עוד שנים רבות, ולא יקרה כלום אם אדחה מרוצים מסוימים לשנים הבאות. אם הם לא ישרדו – סימן שלא נורא שלא נרשמתי אליהם מלכתחילה. מרוץ טוב מצליח לשרוד ולייצר לעצמו מסורת, עם מעריצים קבועים ונאמנים שאליהם מצטרפים בכל שנה רצים חדשים.
אז איך עושים את זה נכון? הנה כמה עצות:
1. יעד מטרה
מחליטים מה היעד שלכם בעונה הקרובה: מרוץ 10K? חצי-מרתון? מרתון שלם? אחרי שקבעתם את זה, בוחרים את מרוץ היעד. נניח, אם השאיפה שלכם היא לרוץ השנה חצי-מרתון, תחליטו קודם איפה הוא יהיה. לכל מרוץ יתרונות וחסרונות: בת"א – מסלול שטוח, אבל צפוף ולח; בי"ם – מזג אוויר מעולה, אבל הרבה עליות; בבית-שאן – אליפות ישראל, מסלול מקסים, אבל עלול להיות חם; עין גדי – אחד היפים שיש, אבל נטול צל לחלוטין וכדומה (אני, אגב, רצתי את החצי הראשון שלי דווקא בטבריה, שכלל לא מאפשרת את זה, כביכול… אז איך? ולמה? תוכלו לקרוא על זה כאן). בהתאם לבחירה שלכם, מצאו תכנית אימון שתיקח בחשבון את אופי המסלול. לפעמים יש תכניות אימון באתרי המרוצים, ואם לא – תמיד אפשר לחפש בשוונג.
2. מטרות ביניים
אחרי שבחרתם תכנית אימון, שלבו כמה מרוצים כמטרות ביניים בדרך ליעד. למשל, אם התכנית היא לרוץ חצי-מרתון, תוכלו לפני כן לרוץ 15K במרוץ אייל, ועוד לפני כן לשלב מרוץ 10K אחד. אם אתם בשלבים ראשוניים יותר ומרוץ היעד שלכם הוא 10K, כדאי לבחור מרוץ 5K אחד בדרך, כדי להתרגל לאווירה המיוחדת של ריצת המונים. מומלץ להתחיל במרוץ שמתקיים בסמוך למקום המגורים שלכם.
3. תקציב
מרוצים הם עניין יקר (ממליצה לקרוא את הפוסט המצוין של אברום בורג, שקורא למחאת קוטג' של הרצים). אבל בכל זאת, יש מרוצים שעולים פחות מאחרים, וכמעט לכולם יש הרשמה מוקדמת, שהיא תמיד זולה יותר. עם תכנון מוקדם, תוכלו להירשם בזמן לחסוך לעצמכם עשרות שקלים, וגם לדאוג שההוצאות יחולקו באופן סביר על פני כל העונה. ואגב – יש גם מרוצים כמעט חינמיים, כמו למשל מרוץ הלילה הפתוח בפארק הירקון, או מרוצים שבהם דמי ההשתתפות שלכם נתרמים לעמותות סיוע, כגון רצים מהלב ועוד. אם כבר החלטתם לשלם על ריצה, למה שהכסף לא ילך למטרה טובה?
4. איזון וגיוון
יש מרוצי ענק מרובי משתתפים, ולעומתם מרוצים מקומיים קטנים ומשפחתיים. נסו לשלב בין השניים. למרוצים הגדולים יש אמנם השפעה עצומה על המוטיבציה – אתם מרגישים חלק מקהילה גדולה ושמחה של חובבי ריצה ויש בזה הרבה כוח – אבל גם למרוצים הקטנים יש את הקסם המיוחד שלהם (כאן כתבתי על כמה מהם). מעבר לזה, יש מרוצי כביש ומרוצי שטח. כדי לגלות מה האהבה שלכם, רצוי להתנסות בשני הסוגים. בגדול, מרוצי השטח הם אתגריים יותר, אבל גם אם אתם לא רצים בשטח ביום-יום, מומלץ לנסות להתמודד אתם.
5. טבלאות אירועים
יש כמה חברות שמארגנות את המרוצים בארץ. אני אוהבת להשתמש בטבלאות האלה:
לוח אירועי הריצה של שוונג
טבלת האירועים של ספורטווב
לוח אירועים עתידיים של ריל טיימינג
וגם ממליצה להכיר את הדף המועיל של מבט למרוץ, שבו יש טבלת ארועים מקיפה ונוחה לשימוש.
וכמובן, אפשר גם בלי תחרויות בכלל. כי העיקר, אחרי הכול, זה פשוט לצאת מהבית ו- לרוץ!
מקסים!
בדיוק מתכנן את העונה.
נפצעתי בהכנות לחצי מרתון וחוזר בהדרגה למרוץ 10K.
דורון מרגלית 0502772341
אהבתיאהבתי
תודה. חזרה איטית ומוצלחת 🙂 אין מה למהר!
אהבתיאהבתי